علائم اولیه و نشانه های سرطان سینه چیست؟
به گزارش سرگرمی های محبوب، سرطان سینه (Breast Cancer) یکی از سرطان های شایع در زنان می باشد.در این مطلب با علائم سرطان سینه، راه های تشخیص و انواع سرطان سینه آشنا شوید
سرطان سینه سرطانی است که در سلول های سینه شکل می گیرد. پس از سرطان پوست، این بیماری شایع ترین سرطانی است که در بین زنان در ایالات متحده آمریکا تشخیص داده شده است. با این وجود این بیماری هم در زنان و هم در مردان رخ می دهد. مراقبت های قابل توجه و آگاهانه و تحقیق های صورت گرفته در این خصوص یاری های قابل توجهی به تشخیص، غربالگری و درمان این سرطان نموده است. با این وجود نرخ بقای سرطان پستان افزایش یافته است و از طرف دیگر تعداد مرگ و میر ناشی از آن کاهش یافته است که عمدتا به دلیل تعدادی از عوامل نظیر تشخیص زودرس می باشد.
انواع سرطان سینه چیست؟
- آنژیوسارکوم (Angiosarcoma): آنژیوسارکوم نوع نادری از سرطان است که در پوشش عروق خونی و عروق لنفاوی شکل می گیرد.
- سرطان در سلول های مجاری فراوری شیر پستان (DCIS)
- سرطان پستان التهابی
- سرطان لوبولار تهاجمی: این سرطان در غدد فراوری شیر (لوبول ها) بوجود می آید.
- سرطان پستان مردان
- بیماری پاژه سینه: سرطان نادری است که در نوک سینه آغاز می گردد و به قسمت آرئول گسترش پیدا می نماید. (به منطقه رنگدانه پوستی اطراف نوک پستان که اغلب تیره رنگ می باشد آرئول گفته می گردد.)
- سرطان پستان راجعه
علائم سرطان سینه چیست؟
علائم و نشانه های این بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد:
- وجود توده یا برآمدگی در پستان که در صورت لمس آن، تفاوت بین این توده با قسمت های دیگر بافت سینه قابل احساس می باشد.
- ایجاد تغییر در سایز و شکل و ظاهر سینه
- تغییرات پوست در پستان همانند فرورفتگی
- چرخیدن نوک سینه در جهت جدید
- پوست انداختن یا پوسته پوسته شدن در منطقه رنگدانه پوستی اطراف نوک پستان (آرئول) و یا پوست پستان
- قرمزی یا پوسیدگی پوست بر روی سینه همانند پرتقال
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر بر روی سینه خود هرگونه تغییری همانند بوجود آمدن یک توده را احساس کردید (حتی اگر در آخرین ماموگرافی شما همه چیز نرمال بوده باشد) حتما به پزشک خود مراجعه نمائید.
علت سرطان سینه چیست؟
هنوز به طور قطع علت بروز این بیماری معین نیست؛ اما پزشکان بر این باورند که سرطان پستان زمانی آغاز می گردد که سلول های سینه بطور غیرطبیعی آغاز به رشد می کنند. این سلول ها با سرعت بیشتری نسبت به سلول های سالم آغاز به تقسیم شدن می کنند و در نهایت به شکل توده انباشته شده شکل می گیرند. این سلول های غیرطبیعی می توانند به گره های لنفاوی و دیگر اعضای بدن منتقل شوند که در اصطلاح به آن متاستاز گفته می گردد.
سرطان سینه اغلب در سلول های مجاری فراوری شیر آغاز می گردد . نقطه آغازی دیگر این سرطان می تواند در بافت غدد لنفاوی (که لوبول نامیده می گردد) یا دیگر قسمت ها و بافت های سینه نیز قرار گرفته باشد. تحقیقات نشان می دهد که فاکتورهای هورمونی، سبک و محیط زندگی می توانند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند. پزشکان بر اساس مطالعات خود دریافته اند که حدود 5 الی 10 درصد از سرطان پستان با جهش ژنتیکی که به طور ارثی منتقل می گردد در ارتباط است. تعدادی از ژن های جهش یافته به ارث رسیده که می تواند شانس ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد شناسایی شده اند. رایج ترین این ژن ها شامل ژن سرطان پستان 1 ( BRCA1) و ژن سرطان پستان 2 ( BRCA2) می باشند. هر دوی این ژن ها بطور قابل ملاحظه ای ریسک ابتلا به سرطان پستان و سرطان تخمدان را افزایش می دهند.
اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه یا سایر سرطان ها را دارید، پزشک شما ممکن است آزمایش خونی برای یاری به شناسایی جهش های خاص در BRCA یا دیگر ژن هایی که به وسیله خانواده شما منتقل می گردد، تجویز نماید.
عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه چیست؟
فاکتورهایی که با ریسک بالای ابتلا به این سرطان در ارتباط هستند به توضیح زیر می باشد:
- زن بودن: زنان در مقایسه با مردان با احتمال بالاتری در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
- افزایش سن
- سابقه ابتلا به سرطان پستان: اگر قبلا به این سرطان دچار بوده اید، خطر ابتلای شما به این سرطان و انتقال آن به سینه دیگر شما افزایش می یابد.
- سابقه خانوادگی: اگر مادر، خواهر یا دختر شما به این بیماری، مخصوصا در دوران جوانی مبتلا بوده باشند، خطر ابتلای شما به این بیماری افزایش می یابد.
- جهش ژنتیکی
- قرار دریافت در معرض تابش امواج پر انرژی
- چاقی
- آغاز شدن اولین پریود در سنین زودتر: آغاز شدن دوران قاعدگی قبل از سن 12 سالگی خطر ابتلا به این بیماری را در شما افزایش می دهد.
- ورود به سن یائسگی در سنین بالاتر از حد معمول
- اولین بارداری بعد از سی سالگی: زنانی که اولین بارداری خود را بعد از سن سی سالگی تجربه می کنند بیشتر در معرض ابتلا به این سرطان قرار دارند.
- باردار نشدن: زنانی که هرگر باردار نمی شوند با ریسک بالاتری در معرض ابتلا به سرطان پستان قرار دارند.
- هورمون درمانی پس از یائسگی: زنانی که از ترکیب داروهای استروژنی و پرژسترون برای درمان علائم و نشانه های دوران یائسگی استفاده می کنند، بیشتر در خطر ابتلا به این سرطان قرار دارند. زمانی که خانم ها مصرف این داروها را قطع کنند، این احتمال نیز کاهش پیدا می کنند.
- مصرف الکل
راه های پیشگیری از سرطان سینه چیست؟
راه های کاهش خطر سرطان پستان برای زنان با خطر متوسط به توضیح زیر می باشد:
- از پزشک خود درباره غربالگری سرطان پستان جویا شوید: هنگام آغاز آزمایشات غربالگری سرطان پستان، مانند آزمایشات پستان بالغ و ماموگرام، با پزشک خود صحبت کنید. در خصوص ریسک ها و مزایای غربالگری مطالعه و تحقیق نمائید.
- به وسیله خودآزمایی پستان با سینه های خود آشنا شوید: زنان ممکن است تصمیم بگیرند که با سینه های خود آشنا شوند و گاهی اوقات با آنالیز سینه های خود در طی یک آزمایش پستان برای آگاهی از شرایط سلامت سینه یاری کنند. در صورتی که هرگونه تغییر جدید، توده یا سایر نشانه های غیر معمول را در سینه های خود مشاهده کردید به سرعت به پزشک خود مراجعه نمائید.
- الکل مصرف نکنید و اگر به آن اعتیاد دارید در مصرف آن میانه روی نمائید.
- بیشتر روزهای هفته را ورزش نمائید: حداقل روزانه سی دقیقه ورزش کنید
- هورمون درمانی پس از یائسگی را محدود نمائید: برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، از کمترین دوز هورمون درمانی و برای مدت زمان محدودتری بهره ببرید.
- حفظ وزن سالم: اگر وزن شما متناسب می باشد در حفظ آن کوشا باشید. اگر وزن شما زیاد است برای کاهش آن با پزشک خود مشورت نمائید. مقدار کالری که روزانه مصرف می کنید را کاهش دهید و بطور پیوسته و آرام فعالیت ورزشی خود را افزایش دهید.
- رژیم غذایی سالمی را انتخاب نمائید: زنانی که از رژیم غذایی مدیترانه ای که حاوی روغن زیتون و آجیل های مخلوط می باشد استفاده می کنند، خطر ابتلا به سرطان سینه در آن ها کاهش می یابد. رژیم غذایی مدیترانه ای بیشتر بر روی غذاهای گیاهی مانند میوه ها و سبزیجات، دانه های کامل، حبوبات و آجیل تمرکز می نماید. افرادی که از رژیم مدیترانه ای پیروی می کنند، چربی های سالمی را مانند روغن زیتون و ماهی به جای گوشت قرمز در وعده های غذایی خود انتخاب می کنند.