رشد مالی در سال 99
به گزارش سرگرمی های محبوب، اگرچه رشد مالی شاخصی چندجانبه برای آنالیز های مالی و بیان میزان کارآمدی نظام تصمیم گیری و مواردی از این دست است اما از پیچیدگی هایی برخوردار است که اگر آنها را در نظر نگیریم، دچار انحراف می شویم. یکی از این موارد تداوم شرایط و استمرار رشد مالی است. به این ترتیب که یک رشد مالی اندک اما پایدار، به مراتب از یک رشد مالی شدید اما نوسانی مطلوبیت بیشتری برای اقتصاد دارد. آهنگ رشد مالی پایدار بسیار موضوع مهمی است.

مسأله دیگر، سناریوهایی است که بر اساس آنها رشد مالی به دست می آید. اینکه چگونه رشد مالی به وجود آمده، مبحثی کلیدی است. آیا این رشد با استقراض از منابع داخلی است؛ یا با بدهکار کردن کشور در فضای بین المللی حاصل شده؛ یا دولت برای رسیدن به رشد مالی دست به پیش فروش اموال و اعطای تخفیف های ویژه در معاملاتی مانند فروش نفت و مستهلک کردن زودهنگام اموال زده است؟ که اگر چنین باشد اقتصاد را دچار نقص و به اصطلاح روغن سوزی نموده است.
اما اگر این رشد بر پایه افزایش ظرفیت فراوری در کارخانه ها و سایر بخش ها و به طور کلی مجموعه عوامل مثبت مؤثر در نرخ رشد مالی به دست آمده باشد، می توان به آینده امیدوار بود.
اگر نفت را به عنوان مؤلفه ای مؤثر در رشد مالی کنار بگذاریم و در نظر بگیریم که تحلیل اقتصاد جهانی تعیین است و نفت آهنگ فروشی را که دارد، سال آینده نیز حفظ خواهد نمود، می توانیم شفاف تر به سایر بخش های مؤثر بر نرخ رشد مالی بپردازیم.
در سایر بخش ها اعم از کشاورزی تا مسکن و صنعت، نوع سیاست هایی که انتخاب می کنیم، می تواند مؤثر باشد. برای مثال در بخش مسکن الان شاهد رکودی هستیم که می تواند با استفاده از ظرفیت های موجود داخلی به آن خاتمه داد و به این ترتیب این شاخص رشد مالی را تقویت کرد. اکنون ظرفیت داخلی در کارخانه هایی نظیر سیمان و آهن و فولاد و هم تقاضا برای سرپناه وجود دارد. تنها ضروری است تجدید نظری در سیاست های نامناسب بخش زمین و مسکن صورت گیرد و با سوداگری و رانت بواسطه ابزارهای موجود ممانعت گردد. می توان تسهیلات کم بهره ای را به این بخش که در اصل سرپناه مردم است، داد. اگر بخش مسکن مورد توجه قرار گیرد هم اشتغال ایجاد می گردد و هم رشد مالی شرایط بهتری پیدا می نماید. بخش مسکن می تواند 10 تا 18 درصد از رشد مالی را در دست داشته باشد.
مورد دیگر، بخش کشاورزی است. با توجه به بارش های اخیر و شواهدی که نشان می دهد کشور به ترسالی نائل شده است؛ پیش بینی می گردد که با یک برنامه ریزی منسجم و دقیق بتوان این بخش را تقویت کرد. تنها احتیاج است که حمایت ها، تشویق ها و کنترل ها بیشتر گردد؛ به واسطه فراوری داخل از واردات کالاهایی مانند روغن و برنج و شکر جلوگیری گردد و حتی صادرات از این بخش قوت بگیرد. در بخش دام و طیور نیز شرایط چنین است و سال قبل شاهد واردات وسیعی از تخم مرغ تا مرغ و گوشت بودیم. در مقابل اخبار قاچاق دام نیز به گوش می رسید. اگر دقت، کنترل و حمایت های سازنده چه در این بخش ها و چه در بخش فراوری و صنعت افزایش پیدا کند، از نظر رشد مالی روزهای بهتری را در سال 1399 تجربه خواهیم کرد. من با وجود تمام فشارهای خارجی و تنگناها به آینده خوشبین هستم و معتقدم این شرایط قابل پیش بینی بود و تنها باید نحوه مقابله ما با آن تقویت گردد. اگر تمام مسئولان و قوای سه گانه در تصمیم گیری و سیاستگذاری، مدیریت و اجرا مصمم تر عمل نمایند، نه تنها رشد مالی در سال آینده مثبت خواهد بود، بلکه می توان به موضوع مهمتری یعنی رشد مالی پایدار نیز دست یافت. فقط کافی است که غفلت نکنیم.
منبع: اتاق بازرگانی ایران